Legea 69 din 29 martie 2023-Nomadul digital

La începutul lunii aprilie a intrat în vigoare 𝐋𝐞𝐠𝐞𝐚 𝟔𝟗 𝐝𝐢𝐧 𝟐𝟗 𝐦𝐚𝐫𝐭𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟑 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

Ce se modifică și cine sunt vizați?

Noua lege aduce completări Legii nr. 22/2022 prin care se introduce noțiunea de nomad digital, cât și viza de lungă ședere pentru nomazii digitali.

𝐍𝐎𝐌𝐀𝐃 𝐃𝐈𝐆𝐈𝐓𝐀𝐋 = străinul care este angajat cu un contract de muncă la o companie înregistrată în afara României şi care prestează servicii prin utilizarea tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor sau care deţine o companie înregistrată în afara României, în cadrul căreia prestează servicii prin utilizarea tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor şi poate desfăşura activitatea de angajat sau activitatea din cadrul companiei, de la distanţă, prin folosirea tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor.

Prin Legea 69/2023, se clarifică faptul că nomazii digitali sunt scutiti de plata impozitului pe venit si a contribuțiilor la pensii și sănătate în condițiile în care străinul este prezent pe teritoriul României cel mult 𝟏𝟖𝟑 de zile (o singură perioadă sau mai multe perioade cumulate) pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, care se încheie în anul calendaristic vizat.

Gabi Plesa