Obținerea formularului S1

Pe toată durata detașării, dacă angajații vor locui în statul în care lucrează, trebuie să solicite 𝐝𝐨𝐜𝐮𝐦𝐞𝐧𝐭𝐮𝐥 𝐒𝟏 de la instituția de asistență medicală la care sunt arondați (Casa Națională de Sănătate - structurile județene) și să îl transmită cât mai curând instituției de asistență medicală competență din localitatea unde vor lucra. Formularul are o valabilitate de 1 an, cu posibilitatea prelungirii anuale.

Prin urmare, 𝐟𝐨𝐫𝐦𝐮𝐥𝐚𝐫𝐮𝐥 𝐒𝟏 se eliberează de către CNAS pentru a permite lucrătorului și membrilor familiei sale care își au reședința împreună cu acesta pe teritoriul altui stat membru să beneficieze de prestațiile în natură de asigurare de boală sau maternitate acordate în contul instituției competente de instituția de la locul de reședință în conformitate cu prevederile legislației pe care aceasta din urmă o aplică.

Dupa înregistrarea formularului S1, cetățeanul român va beneficia în toate statele UE/ELVEȚIA de prestații medicale complete în sistemul medical public, în aceleași condiții stabilite pentru un cetățean al statului respectiv asigurat în sistemul asigurărilor sociale de sănătate din fiecare țară în parte.

Formularul S1 se aplică și studenților în cazul studentului în România pe perioada de efectuare a studiilor pe bază de bursă în alt stat UE/SEE/CE, precum și membrilor familiei șomerului.

Gabi Plesa