Condițiile angajării cetățenilor din afara UE

Pentru angajarea cetățenilor străini din afara UE, există anumite condiții:

- Angajatorul nu figurează cu datorii la bugetul de stat și nu a fost sancționat în ultimele 6 luni anterioare înregistrării cererii de eliberare a avizului de muncă, pentru muncă nedeclarată sau angajare ilegală, iar locurile de muncă vacante nu pot fi ocupate de cetățeni români, ai statelor member UE/SEE sau de rezidenți permanenți pe teritoriul României. Așadar, condițiile speciale de pregătire profesională și experiența în activitate și autorizare sunt îndeplinite.

- În continuare, angajatorul trebuie să desfășoare activități compatibile cu funcția pentru care se solicită încadrarea în muncă a străinului, iar dovada faptului că este apt din punct de vedere medical să desfășoare activitatea respectivă, trebuie făcută. Important este să nu aibă antecedente penale, care să fie incompatibile cu activitatea pe care o desfășoară sau urmează să o desfășoare pe teritoriul României și în final acesta să se încadreze în contingentul anual aprobat prin Hotărâre de Guvern (HG).

- Raportat la termenele pentru avizul de angajare, Inspectoratul General pentru Imigrări soluționează cererea pentru eliberarea avizului de angajare în termen de 30 de zile de la data înregistrării acesteia.

- În cazurile în care sunt necesare verificări suplimentare, termenul poate fi prelungit cu cel mult 15 zile. După obținerea avizului de muncă, angajatorul trebuie să trimită acest document angajatului, iar acesta va obține viza de lungă ședere pentru angajare de la misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României.

- Angajarea cetățenilor străini din UE se realizează în funcție de tipul activității pe care angajatul o întreprinde aici, pentru că există mai multe categorii în care se poate încadra: muncitor permanent, stagiar, sezonier etc.

- Pentru obținerea vizei de muncă trebuie depuse mai multe documente și trebuie să se achite o taxa de 120 Euro. Viza de lungă ședere se acordă pentru o perioada de 90 de zile, cu una sau mai multe întrări pe teritoriul României.

- Apoi, urmează obținerea permisului unic. Documentele se depun personal de către solicitant (i se va prelua și imaginea/ amprenta digitală) la formațiunile teritoriale ale Inspectoratului General pentru Imigrări din județul în care locuiește, cu cel puțin 30 de zile înainte de expirarea dreptului de ședere acordat de viză, împreună cu mai multe documente. Permisul unic se reînnoiește cu cel puțin 30 de zile înainte de expirarea celui anterior.

Cu toate că există o serie de condiții pentru angajarea cetățenilor străini din afara UE, există și anumite situații excepționale în care nu este necesară îndeplinirea tuturor condițiilor stabilite, in mod cumulativ sau a unui aviz de muncă prealabil.

1. Deține functia de administrator într-o companie cu participare străină și este singura persoană numită în această funcție;

2. Este sportiv profesionist și are dovezi că a desfășurat o activitate similară în altă țară;

3. Solicită un aviz de angajare pentru lucrători transfrontalieri;

4. Solicită un aviz de angajare pentru lucratori sezonieri.

De reținul faptul că avizul de angajare este foarte important, întrucât este necesar chiar dacă angajatul se află în următoarele situații:

1. Provine dintr-un stat ai cărui cetățeni nu au nevoie de viză pentru a intră în România;

2. Are drept de ședere pentru reîntregirea familiei;

3. Este posesor al unui permis de ședere valabil, în calitate de absolvent a unei instituții de învățământ din România sau pentru orice alt scop, dacă în perioada de valabilitate a permisului de ședere intenționează să se angajeze că lucrător permanent;

4. Este detașat pe teritoriul României și dorește angajarea ca lucrător permanent la angajatorul român.

Gabi Plesa