Modalitatea de acordare a deducerilor personale în cazul salariaților se schimbă începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2023

Modalitatea de acordare a deducerilor personale în cazul salariaților se schimbă începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2023, conform Ordonanței nr. 16 din 15 iulie 2022 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

Persoanele fizice angajate au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub formă de deducere personală, acordată pentru fiecare lună a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se află funcția de bază. Noua deducere personală este compusă din deducerea personală de bază și deducerea personală suplimentară și se acordă în limita venitului impozabil lunar realizat.

De 𝐝𝐞𝐝𝐮𝐜𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐨𝐧𝐚𝐥ă 𝐝𝐞 𝐛𝐚𝐳ă pot beneficia cei ce au un venit lunar brut de până 2.000 de lei peste nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată aprobat prin hotărâre a Guvernului, în vigoare în luna de realizare a venitului. În Ordonanța 16/2022 este prezentat și un nou tabel pentru stabilirea deducerilor personale de bază.

𝐃𝐞𝐝𝐮𝐜𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐨𝐧𝐚𝐥𝐚̆ 𝐬𝐮𝐩𝐥𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚𝐫𝐚̆ se acordă astfel:

1. 𝟏𝟓% 𝐝𝐢𝐧 𝐬𝐚𝐥𝐚𝐫𝐢𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐛𝐚𝐳ă 𝐦𝐢𝐧𝐢𝐦 𝐛𝐫𝐮𝐭 pe ţară pentru persoanele fizice cu vârsta de până la 26 de ani, care realizează venituri din salarii al căror nivel este de până la nivelul de 2.000 de lei peste nivelul salariului de bază minim brut pe ţară;

2. 𝟏𝟎𝟎 𝐑𝐎𝐍 𝐥𝐮𝐧𝐚𝐫 pentru fiecare copil cu vârsta de până la 18 de ani, dacă acesta este înscris într-o unitate de învăţământ, părintelui care realizează venituri din salarii, indiferent de nivelul acestora. Deducerea suplimentară este acordată doar unui părinte prin prezentarea documentului care atestă înscrierea copilului la școală/grădiniță/creșă și a unei declarații pe propria răspundere din partea părintelui beneficiar.

Deducerile personale vor viza inclusiv angajații nerezidenți care sunt prezenți o perioadă sau mai multe perioade care depăşesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive și care obțin venituri din România sau din afara României.

Gabi Plesa