Modificari ale Codului Fiscal pe parcursul anului 2022

Pe parcursul anului 2022 a existat o serie întreagă de modificări ale Codului Fiscal:

În luna mai, Codul Fiscal a fost modificat prin Legea 72/2022 în care se regăsește indemnizația de mobilitate în aceeași categorie fiscală cu indemnizațiile de delegare/ detașare. Este vorba, de fapt, de o scutire de plată taxelor salariale atât timp cât indemnizația de mobilitate se încadrează în anumite plafoane.

În vara acestui an, s-a introdus un nou act normativ cu referie la lucrătorii mobili. , iar cele mai importante prevederi ale OG nr. 16/2022 presupun:

  • Prestațiile suplimentare pentru lucrătorii mobili din H.G privind organizarea timpului de muncă al persoanelor care efectuează activităţi mobile de transport rutier intră și ele sub umbrela neimpozabilității aplicabile indemnizațiilor de delegare, detașare și mobilitate.

  • Prestațiile suplimentare primite de salariați în baza clauzei de mobilitate vor fi tratate fiscal în mod separat. Acestea reprezentând altele decât indemnizațiile de delegare și detașare.

  • Acestea nu vor fi impozabile în limita a 2,5 ori nivelul indemnizației pentru delegare/ detașare stabilit prin HG pentru bugetari, dar vor trebui adunate cu alte venituri primite de angajați (precum beneficiile extrasalariale) și, toate, trebuie să nu depășească 33% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat; tot ce depășește aceste plafoane (cel individual și cel global) va fi impozitat.

În această toamnă, au existat modificări și în Codul muncii, de unde amintim:

Legea nr. 283/2022 vine cu informarea privind capacitatea salariatului de a-și desfășura activitatea în diferite locuri de muncă, în art. 17 alin. (3) lit. b) se regăsește și datoria angajatorului de a stabili dacă deplasarea între acestea este asigurată sau decontată.

Gabi Plesa