Care este soarta angajaților asiatici din firmele românești, afectate de criza generată de coronavirus
Înainte de criză, companiile sufereau puternic din cauza deficitului de candidați pentru că nu își puteau acoperi joburile disponibile. Soluția pe care au găsit-o a fost ”importul” forței de muncă, în special din Asia. Acum, situația nu este prea fericită pentru aceștia, pentru că domeniile în care ei lucrau, în principal, în turism și HoReCa, sunt puternic afectate de reduceri sau sistări de activitate. Ce se întâmplă acum cu acești angajați?
Mai multe zeci de mii de muncitori străni lucrau, la începutul anului, în firme din România, printre care și o mulțime de vietnamezi, chinezi, nepalezi sau filipinezi. Pricipalele sectoare în care aceștia munceau erau turism, HoReCa, construcții sau îngrijire de copii.
La începutul lunii martie, criza deja devenită globală, a ajuns și în România, iar o serie de sectoare au fost puternic lovite de măsurile de prevenție, dar și de reducerea activității în țările partenere. Imediat au apărut primele anunțuri privind concedieri și închideri de firme, întâi din HoReCa și turism, apoi din automotive și, încet-încet, din majoritatea sectoarelor economiei.
Iar soluția găsită de angajatori marii, respectiv importul de forță de muncă asiatică a ieșit din calcul, cel putin pentru următoarele câteva luni.
”Din informațiile pe care le avem din piață, observăm că cererea pentru angajați non-UE nu este la fel de mare ca la nivelul lunilor ianuarie și februarie. Totodată, nu avem semnale clare, potrivit cărora aceștia sunt concediați la scară largă până la acest moment. Asta și pentru că multe dintre companii au fost în măsură să acceseze șomajul tehnic subvenționat de care beneficiază inclusiv angajații străini”, a explicat Gabriela Pleșa, director general al Global Mobility, companie de consultanță și mobilitate inteernațională.
Continuarea aici.