Prestarea temporară de servicii, de către cetățenii străini din state non UE care dețin un drept de muncă și de ședere în România, într-un alt stat membru

Prestarea temporară de servicii, de către cetățenii străini din state non UE care dețin un drept de muncă și de ședere în România, într-un alt stat membru, este posibilă prin obținerea vizei Vander-Elst.

Deoarece există o lipsă de lucrători calificați în anumite sectoare din România, companiile românești preferă să folosească angajați din țări terțe (cetățeni din afara SEE/UE).

În mod constant, aceste companii ne abordează cu întrebarea: cum și în ce condiții pot trimite apoi acești angajați în Germania, de exemplu, pentru a presta servicii acolo într-un termen scurt.

Motivul pentru această întrebare este că permisele de ședere românești ale angajaților nu sunt valabile și pentru Germania sau în celelalte state UE/SEE.

Pentru această conjunctură este disponibil un instrument special: așa-numita viză Vander-Elst. Numele vizei se datorează unei hotărâri a CEJ (Cauza C-43/93 ) în cazul Raymond Vander Elst din 1994.

Sursa: http://ier.gov.ro/.../uploads/rezumate-cjue/61993J0043.pdf

Viza Vander Elst este un tip de viză sau permis de muncă pentru resortisanții țărilor terțe care sunt angajați și lucrează pentru o societate dintr-un stat membru (UE/SEE). Viza le permite să lucreze pentru acea companie și în alt stat membru, cu condiția să îndeplinească anumite cerințe de eligibilitate.

Lucrătorii care sunt cetățeni ai UE (resortisanți ai României sau ai unei alte țări din SEE) nu au nevoie de un permis de ședere sau de muncă pentru a lucra temporar în Germania pe durata unei detașări transnaționale.

Nici un resortisant al unei țări terțe care este detașat din România în Germania în cadrul unei companii, de exemplu, la o sucursală sau la o filială, pentru a presta un serviciu temporar, nu are nevoie, de obicei, de o viză suplimentară.

De asemenea, angajații din țări terțe (non UE) pot fi detașați din România în Germania fără o viză suplimentară dacă:

✓ au un permis de ședere permanentă în România (mai mult de 5 ani),

✓ activitatea temporară în Germania nu durează mai mult de 3 luni în decursul unei perioade de 12 luni.

Cu toate acestea, în cazul în care se preconizează că detașarea în Germania va dura mai mult de 3 luni într-o perioadă de 12 luni sau dacă angajatul are doar un permis de ședere temporară în România (cu valabilitate mai mică de 5 ani), trebuie solicitată o viză Vander Elst la ambasada germană din București. Acest lucru nu necesită neapărat o perioadă anume de angajare anterioară în România, conditia fiind ca la data solicitării, să dețină un drept de ședere pentru muncă și un contract de muncă valabil cu compania care îl detașează în cadrul prestarii de servicii transnaționale.

Vizele Vander-Elst sunt un instrument eficient pentru societățile românești care efectuează frecvent misiuni transnaționale în Germania și care depind de lucrători calificați din țări terțe (NON UE) în acest scop.

Nu toate statele UE acordă însă vize de detașare Vander-Elst, pentru moment acestea fiind acordate de Germania, Austria, Franța, Belgia și Olanda.

Surse:

https://www.eu-gleichbehandlungsstelle.de/

• Ordonanța privind angajarea străinilor în Republica Federală Germania

• Legea privind șederea, angajarea și integrarea străinilor pe teritoriul Republicii Federale Germania

• Ordonanța privind reședința din Republica Federală Germania

Gabi Plesa