6 mari tendințe în recrutarea, salarizarea și birocrația de HR în startup-urile de tehnologie din România
Dacă ar fi să ne uităm la capitalizarea de piață a companiilor listate la bursă, la nivel global, constatăm că firmele de tehnologie au avut de departe cel mai mult de câștigat de pe urma pandemiei. La fel se vede și în România. Și cea mai concludentă dovadă de creștere masivă a companiilor de IT din țara noastră, în această perioadă, o reprezintă multitudinea de anunțuri de joburi de pe site-urile de profil și de pe Linkedin.
Din perspectiva consultantului extern pe problematici de resurse umane care lucrează cu o serie de companii de IT, mărturisesc că în primele zece luni ale anului, am primit de 2 ori mai multe proiecte din partea companiilor de IT față de aceeași perioadă a anului trecut. Astfel, constat 6 tendințe majore din punct de vedere HR, în start-up-urile de tehnologie de la noi.
În primul rând, companiile de IT, în special cele cu un număr mare de angajați, sunt copleșite de amalgamul de schimbări legislative care au avut loc în acest an. Aproape în fiecare zi apare ceva nou. Astfel că este o provocare maximă să poți ține pasul cu atâtea modificări, să le interpretezi corect, să știi cum să le aplici și, mai mult, să le înțelegi beneficiile pentru a vedea cum te poți folosi de ele. Multitudinea de schimbări legislative vine însă și cu riscul de a întârzia în aplicarea de noi cerințe. Pe de altă parte, toate aceste reguli se aplică start-up-urilor de tehnologie care au tendința de a omite, uneori, aspecte ce țin de o anumită disciplină de ordin birocratic.
A doua mare tendință în HR-ul companiilor de Tech o constituie, nevoia în creștere de ingineri / specialiști în varii discipline IT și care prevăd că în anul 2021 va fi satisfăcută din ce în ce mai mult prin contractarea de angajați din state non-UE, în special din India și din state de influență rusă, cu tradiție în domeniul tehnic. Se constată aceleași dificultăți atât în identificarea candidaților bine pregătiți cât și din perspectivă numerică. De aceea, work-from-home vine să împingă și mai mult companiile de IT să depășească granițele fizice. De menționat că, aceleași companii utilizau cel mai mult sistemul de work-from-home și înainte de pandemie așa încât această “nouă normalitate” se mulează ca o mănușă pe modul de lucru al specialiștilor IT. De unde se aduc în prezent oameni? Ei bine, mărturisesc că în 2020, India, Ucraina, Serbia, Canada, SUA, Bosnia Herțegovina, Armenia și Turcia sunt țările pentru care noi am făcut demersuri de angajare a specialiștilor IT.
Continuarea aici.