Ghidul de detașare a angajaților în alte state membre UE și în Elveția
In contextul economic actual si totodata in continuarea trendului ascendent de migratie a fortei de munca romanesti catre statele UE/Elvetia, continua sa creasca conform statisticilor oficiale, numarul cetatenilor romani care aleg sa plece sa lucreze in alte tari din Uniunea Europeana. Isi dau demisia din joburile pe care le detin si se avanta sa-si construiasca un viitor mai bun departe de casa, familie si prieteni.
Insa exista si situatia in care companiile pentru care lucreaza, decid sa isi trimita angajatii sa lucram in alte tari unde compania respectiva are filiale sau proiecte cu entitati din statele UE/Elvetia. Activitatea aceasta se numeste detasare transnationala, iar angajatii cu pricina se numesc lucratori detasati.
Fie ca suntem subiectul unei detasari sau ca suntem specialisti in resurse umane, este bine de stiut ca legislatia aplicabila este ampla si totodata specifica. Astfel, angajatii care se deplaseaza pe teritoriul Uniunii Europene trebuie sa faca obiectul unei singure legislatii in materie de securitate sociala.
De aceea, persoana care este detasata intr-un alt stat membru trebuie sa fie afiliata sistemului de asigurari sociale din statul membru in care este stabilit angajatorul sau, imediat inainte de inceperea activitatii de munca.
Continuarea aici.